چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ |۲۵ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 27, 2024
ناصر رفیعی

حوزه/ سخنران حرم مطهر بانوی کرامت با تأکید بر این که اگر جامعه‌ای برخورد با ناهنجاری و منکر را رها کند، اشرار بر آنها حاکم و دعایشان به اجابت نخواهد رسید، به نحوه مواجهه با بدحجابی و مصلحت‌اندیشی دولتمردان در این راستا اشاره و از عدم نهایی‌شدن قانون حجاب و عفاف انتقاد نمود و ابراز داشت: گاهی یک قانون درست، کار هزاران امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر زبانی را انجام داده، به مانعی بزرگ در مقابل ایجاد ناهنجاری تبدیل می‌شود.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام‌والمسلمین ناصر رفیعی در سخنرانی معارفی روز بیست و یکمین روز ماه مبارک رمضان در حرم مطهر بانوی کرامت، ضمن تسلیت سالروز شهادت مولی‌الموحدین امیرالمؤمنین علی بن ابی‌طالب علیه‌السلام و آرزوی قبولی طاعات و احیای شب‌های قدر به فرازهایی از سخنان امیرالمؤمنین در نهج‌البلاغه و شیوه برخورد ایشان با منکرات و امور ناپسند اشاره نمود و ابراز داشت: امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام در مواجهه با ناهنجاری‌ها و امور ناپسند جامعه ناظر به نوع منکرات و بستر شکل‌گیری آن شیوه‌های متعددی را در پیش می‌گرفتند.

وی با بیان این که منکرات و ناهنجاری‌ها همیشه بر روی کره زمین بوده و جامعه یکدست بدون منکر هیچگاه در زمان هیچ‌کدام از انبیا و معصومین وجود نداشت، اظهار داشت: منکر را می‌توان به چند صورت از جمله منکر اعتقادی چون شرک، کفر و تبلیغ ارتداد و….؛ منکر اخلاقی دروغ، تهمت، غیبت، تمسخر و…؛ منکر اقتصادی کم‌فروشی، ربا، سرقت، اختلاس، مکر در معامله، خدعه، غش در معامله و…؛ منکر اجتماعی اغتشاش، زورگیری، بستن راه مردم و…؛ منکر سیاسی جاسوسی، ایجاد تفرقه، بدبین سازی نسبت به‌نظام دینی و…؛ منکر خانوادگی ظلم به همسر، خشونت و… مشاهده نمود.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین رفیعی با تأکید بر این که خداوند متعال از مؤمن ضعیف و کسی که هیچ حساسیتی نسبت به ناهنجاری جامعه ندارد، بدش می‌آید، خاطرنشان کرد: نوع منکرات در نحوه مواجهه بسیار مهم است؛ امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام در حکمت ۳۷۴ نهج‌البلاغه مردم و حساسیت نسبت به منکر را به چهار دسته تقسیم نموده است.

وی با تأکید بر این که امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام بهترین مواجهه با منکر را برخورد قلبی، زبانی و اقدام عملی ذکر می‌کنند، اظهار داشت: کسی که در عین ابراز ناراحتی از منکر در شرایطی با زبان از آن مواجه می‌کند دومین گروه مواجهه‌کنندگان با منکر هستند.

سخنران محفل معارفی حرم مطهر با بیان این که مواجهه قلبی و تنفر از منکر نازل‌ترین مرحله واکنش نسبت به منکر است، یادآور شد: کسی که نه ناراحت می‌شود، نه می‌گوید و نه اقدام می‌کند، انسانی مرده است.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین رفیعی با تأکید بر این که اگر جامعه‌ای برخورد با ناهنجاری و منکر را رها کند، اشرار بر آنها حاکم خواهند شد و دعایشان به اجابت نخواهد رسید، خاطرنشان کرد: همه واجبات در کنار امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر همچون یک‌بند انگشت آب در مقابل دریاست که قوام جامعه اسلامی بر آن استوار است.

وی در تبین روش‌ها و شیوه‌های عملیاتی برخورد و مواجهه با منکر، با تأکید بر این که برخورد و مواجهه با منکر از تصریحات مکرر آیات و روایات است، ابراز داشت: اصلاح خویشتن و پرهیز از منکر نخستین مرحله برخورد با منکر است.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین رفیعی با تأکید بر این که کسی که در سطوح مختلف خانوادگی و جامعه در جایگاه پیشوایی و مسئولیت قرار دارد، باید پیشتاز اصلاح خویشتن باشد؛ به روایتی از سیره و اقدام عملی امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام در جذب انسان‌ها اشاره و آراستگی به اخلاق اسلامی را مهم‌ترین پایه جذب توصیف نمود.

وی آگاهی دادن توأم با عمل را از دیگر نکات مهم در برخورد با منکرات دانست و اذعان داشت: گاهی اوقات باید صراحتاً به دختران گفت که پسران عموماً برای مشغول بودن چندساله وارد ارتباط خارج از ازدواج می‌شوند و این نوع ارتباط نه‌تنها به ازدواج لطمه می‌زند، بلکه آسیب‌های روحی و عاطفی شدیدی به دختران تحمیل می‌کند.

سخنران حرم مطهر بانوی کرامت در ادامه ضمن اشاره به روایتی از امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام با تأکید بر این که قسم دروغ، برکت را از مال و زندگی انسان دور می‌سازد، خاطرنشان کرد: امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام در روایتی می‌فرمایند، هرآن چیزی که خودت دوستداری را انفاق کن؛ همان‌طور که مردم با یک برخورد نیک جذب می‌شوند، با یک عملکرد و برخورد غلط زده می‌شوند.

وی ضمن اشاره به نحوه مواجهه با بدحجابی و مصلحت‌اندیشی دولتمردان در مواجهه با ناهنجاری‌ها، از عدم نهایی‌شدن قانون حجاب و عفاف انتقاد نمود و ابراز داشت: گاهی یک قانون درست کار هزاران امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر زبانی را انجام داده، به مانعی بزرگ در مقابل ایجاد ناهنجاری تبدیل می‌شود.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین رفیعی بر اهمیت ترسیم جایگزین مناسبت برای رهایی از منکرات اشاره و با بیان این که برای مقابله با روابط نامشروع باید فرایند ازدواج جوانان تسهیل گردد، اظهار داشت: نمی‌شود با بستن حلال مانع حرام شد؛ زمانی می‌توان منع از حرام کرد که زمینه حلال در جامعه فراهم و فراگیر باشد.

وی ضمن اشاره بر لزوم تداوم تذکر در برخورد با ناهنجاری‌ها، بر اهمیت پرهیز از بدگمانی و منکرتراشی تصریح نمود و ابراز داشت: برخی اوقات سوءظن باعث ایجاد منکر در جامعه می‌شود؛ نگاه مهربانانه و دعا در حق انسان بدکار و کسی که گرفتار منکر شده، از جمله راهبردهایی است که نباید فراموش گردد.

سخنران حرم مطهر بانوی کرامت نگاه مهرورزانه و دعا در حق خطاکاران برای رهایی از دامن گناه را از شیوه‌های مهم درمانی جامعه برشمرد و ابراز داشت: کسی که می‌خواهد نسبت به منکری تذکر دهد، باید عالم به منکر و عامد بودن عامل آن باشد.

وی مواجهه باعدالت و رفیق پیشگی در برخورد با منکر را بسیار مهم ارزیابی نمود و اذعان داشت: امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام با کسانی که علم، عدالت و رفاقت سرشان نمی‌شد، برخورد سخت داشته در مقابل جولان منکر ایستادگی می‌کردند؛ بسیاری از ناهنجاری‌های حاکم بر جامعه ما عموماً به‌دوراز عناد و از روی بی‌دقتی و فرهنگ غلط برخی از خانواده‌هاست.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین رفیعی با تأکید بر این که هیچگاه نباید خوبی‌های افراد را نادیده گرفت، خاطرنشان کرد: خوبی‌های افراد باید حفظ و تقویت شود؛ چرا که بیان و نشر و گسترش این خوبی‌ها همچون جرقه‌ای می‌تواند تمام ناهنجاری‌ها را درمان سازد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha